Ga naar de inhoud

Ik krijg ineens generieke variant van medicatie, hoe zit dat?

    Op onze besloten groep zien we de laatste tijd steeds vaker topics over verandering van medicatie vanuit de apotheek. Onder andere gebruikers van Copaxone en Tecfidera hebben bericht ontvangen via de leverancier (o.a. Brocacef) dat er een wisseling plaats vind.

    Wat zijn generieke medicijnen precies?

    Generieke medicijnen zijn medicijnen met dezelfde werkzame stof, maar zonder merk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen de goedkoopste variant van een medicijn met dezelfde werkzame stof. Een generiek medicijn is gebaseerd op een al eerder goedgekeurd medicijn, waarvan de patent is verstreken. Het kan dus goedkoper worden nagemaakt. Een generiek medicijn is gelijkwaardig aan het origineel, maar is niet altijd precies gelijk.

    • Bevat dezelfde hoeveelheid werkzame stof als het origineel
    • Gebruikt de patiënt in dezelfde dosering als het origineel
    • Heeft dezelfde vorm en toediening als het origineel, bijvoorbeeld een tablet of capsule
    • Bevat soms andere hulpstoffen
    • Heeft soms een andere zoutvorm van de werkzame stof
    • Heeft soms een andere kleur, grootte of vorm.

    Kan dit kwaad voor mijn behandeling?

    Over het algemeen is wisselen naar een generiek medicijn of wisselen tussen generieke medicijnen geen probleem. Vaak worden er goedkopere hulpstoffen gebruikt bij de generieke varianten, deze kunnen wel degelijk zorgen voor een andere werking. Het is dus goed om bij verandering van medicijnen jezelf te monitoren en te kijken of je veranderingen ervaart. Merk je verandering van bijwerkingen of werking? Maak hier melding van bij de neuroloog, zodat deze aan kan geven bij je zorgverzekeraar dat je de originele nodig hebt.

    bron

    Ga naar de inhoud