Ga naar de inhoud

Hypotheek met een uitkering, kan dat?

  Ja, dit kan in sommige situaties. Of je met een arbeidsongeschiktheidsuitkering in aanmerking komt voor een hypotheek, hangt uiteindelijk af van je privésituatie en het soort uitkering dat je ontvangt. Ben je volledig arbeidsongeschikt verklaard, dan neemt de kans op het verkrijgen van een hypotheek toe. Hypotheekverstrekkers zien je arbeidsongeschiktheid als een soort intentieverklaring vanuit UWV.

  Een IVA-uitkering (voor permanent of volledig arbeidsongeschikten) zal vaak wel worden meegeteld en gezien worden als een vast inkomen, maar een WGA-uitkering (voor tijdelijk of gedeeltelijk arbeidsongeschikten) niet. De WAO-uitkering wordt meestal geheel of gedeeltelijk meegenomen. Andere factoren kunnen ook een rol spelen. Heb je een partner met een eigen inkomen? Beschik je over veel spaargeld of andere eigen middelen? Hoe meer je inbrengt, hoe minder je hoeft te lenen. Eigen geld wordt steeds belangrijker.

  Er zijn mogelijkheden om met een Wajong-uitkering een hypotheek aan te vragen. Voor wie geldt dit?

  • Heb je een oude Wajong- of Wajong 2010-uitkering én arbeidsvermogen: dan kan het inkomen van je uitkering worden meegenomen bij de aanvraag van een hypotheek.
  • Heb je Wajong 2010 én kun je nog arbeidsvermogen ontwikkelen: dan kan het inkomen van je uitkering ook worden meegenomen bij de aanvraag van een hypotheek.
  • Met een Wajong 2015-uitkering ontvang je een Wajong-uitkering van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Dit inkomen mag als blijvend worden beschouwd en wordt meegenomen in je hypotheekaanvraag.

  Meer weten? Stel je vraag aan een erkende hypotheekadviseur. Een erkend adviseur is ervaren, heeft geldige wettelijke diploma’s, volgt jaarlijks verplichte opleidingen en moet voldoen aan strenge gedragsregels.

  bron uwv.

  Tags:
  Ga naar de inhoud