Ga naar de inhoud

Hoe werkt een rijtest?

  Met een rijtest beoordeelt het CBR of iemand op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of je een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal de deskundige samen met jou onderzoeken of de beperking gecompenseerd kan worden door een training (rijlessen), door technische aanpassingen aan een voertuig of door een orthopedisch hulpmiddel. Een rijtest is niet hetzelfde als een praktijkexamen.

  Een arts van het CBR bekijkt op basis van uw Gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijg je hiervoor een uitnodiging. Daarin staat of je de test doet in een eigen voertuig of in een lesvoertuig. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kunnen we niet beslissen of je rijexamen mag doen of je rijbewijs kunt verlengen.

  Wie neemt de rijtest af?

  De rijtest wordt afgenomen door een deskundige van het CBR. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of je ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden.

  Wat kunt u verwachten?

  Voor de rijtest begint, maak je kennis met de deskundige van het CBR. Daarna ga je samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of de (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop hoor je hoe het is gegaan.

  Na afloop van de rijtest hoor je direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De rijtestdeskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvangt je schriftelijk.

  Meer informatie vindt je op de site van het CBR.

  Ga naar de inhoud