Ga naar de inhoud

Hoe weet ik of meerdere medicijnen bij elkaar ingenomen kunnen worden?

  Medicijnen zijn bijvoorbeeld alle middelen die een medische werking hebben. Medicijnen zijn dus niet alleen middelen die je via de huisarts of apotheek krijgt voorgeschreven, maar ook middelen die je zelf, zonder recept, bij de drogist of supermarkt koopt. Kruidendrankjes, vitamines en pijnstillers zijn dus ook medicijnen.

  Medicijnen beïnvloeden elkaar. Zo kan een arts voor één aandoening drie verschillende medicijnen voorschrijven, die samen beter werken dan alleen. Eén voor te hoge bloeddruk, één als bloedverdunner en één voor aderverwijding. Deze drie medicijnen zullen dan goed op elkaar afgestemd zijn.

  Het kan echter zijn dat jij medicijnen gebruikt waar de arts niet van op de hoogte is, zoals medicijnen uit de supermarkt. Als je dan nog meer medicijnen krijgt voorgeschreven, kan er een negatieve wisselwerking ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk of zelfs hartproblemen.

  Het is daarom van belang dat zowel je zorgverleners (denk hierbij aan je neuroloog) en je apotheek op de hoogte zijn van je medicatiegebruik. De apotheek kan precies nagaan wat er wel en niet met elkaar correspondeert. Daarnaast is het ook van belang om je gegevens automatisch te laten delen met bijvoorbeeld je huisarts of neuroloog. Zo weten je zorgverleners altijd, ook wanneer jij het niet kan communiceren, wat je zoal gebruikt aan medicatie.

  Tags:
  Ga naar de inhoud