Ga naar de inhoud

Hoe neem ik hulpmiddelen of medische bagage mee met een vliegreis?

  Tijdens een vlucht en op de luchthaven is het mogelijk en soms noodzakelijk dat er medische apparatuur meegaat. Je kunt bij je luchtvaartmaatschappij informeren of deze apparatuur aan boord is toegestaan.

  Welke regels gelden er?

  De regels voor medische bagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen geldt dat je met een medische verklaring medicijnen, injectienaalden en medische apparatuur mee mag nemen in de handbagage.

  Wil je medische bagage meenemen aan boord dan dient dit voor vertrek wel te worden aangemeld bij de luchtvaartmaatschappij/reisbureau. Vanwege het feit dat hier een doorlooptijd voor geldt, wordt vaak verzocht jouw wensen tijdens of direct na boeking aan te geven. Geef hierbij aan om welke medische bagage het gaat.

  Medicijnen, hulpdieren en (medische) hulpmiddelen

  • Medicijnen: mogen onbeperkt en gratis mee, mits met de juiste documenten. Denk hierbij een een medicijnpaspoort of verklaring van het CAK.
  • Medische hulpmiddelen: mogen onbeperkt en gratis mee, mits met de juiste documenten.
  • Mobiliteitshulpmiddelen (rolstoel(en), wandelstok, rollator enz.): mogen onbeperkt mee, waarvan twee gratis.
  • Hulpdier (hulphond, blindengeleidehond): mag gratis mee, mits gecertificeerd als hulpdier en met de juiste documenten.

  Toegestane maten en gewichten, benodigde papieren en andere voorwaarden verschillen per luchtvaartmaatschappij. Vraag altijd je luchtvaartmaatschappij naar de voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Let op, in sommige landen is het altijd verboden om een dier mee te nemen. Vraag regels van het land waar je naar toe reist altijd op, dit om teleurstelling te voorkomen.

  Medische verklaring voor hulpmiddelen

  De meeste vliegmaatschappijen vragen om een Engelstalige medische verklaring voor het reizen met hulpmiddelen. Deze verklaring moet worden opgesteld door een onafhankelijke arts.

  Ga naar de inhoud