Ga naar de inhoud

Hoe kom ik uit mijn dip?

  De diagnose valt je rauw op je dak, je voelt je verdrietig en belandt in een dip. Heel logisch en helemaal niet erg. Het is juist een normaal gevolg. Toch is het op een gegeven moment tijd om jezelf bij een te rapen. Wanneer? Dat is aan jou. Iedereen verwerkt een dip op zijn eigen manier. Maar hoe? Daar geven we je een aantal tips voor.

  Maak een lijst van dingen waar je blij van wordt
  Simpel en effectief. Je focussen op leuke, positieve dingen zorgt voor blijdschap en positieve emoties. En nee, dat laat die negatieve kanten natuurlijk niet verdwijnen. Maar je focus verleggen helpt wel om een balans te vinden in je gedachten en emoties. Zoek lichtpuntjes, hoe klein dan ook.

  Lotgenoten
  Misschien heb je te maken met onbegrip vanuit je omgeving. Dat is erg lastig en soms heb je gewoon even behoefte aan een luisterend oor. Lotgenoten is een stom woord maar uiteindelijk deel je dezelfde ziekte. Even lekker zeiken op alles, andere ervaringen lezen of in gesprek gaan over MS kan je frustraties en verdriet een plekje geven.

  Psycholoog
  Klinkt misschien nogal drastisch maar soms is een psycholoog die op een afstand van je staat dé manier om met je frustraties en dip leren om te gaan. De diagnose en vooral klachten kan een zeer grote impact hebben op jou als persoon. Hulp van een ervaren psycholoog kan daarom uitermate welkom zijn.

  Laat je verdriet toe
  Emoties opkroppen is voor niemand goed. Ja je mag boos zijn, ja je mag verdrietig zijn en ja je mag het uitgillen. Dat lucht op!

  Ga naar de inhoud