Ga naar de inhoud

Hoe ga je om met vermoeidheid?

  “Ik ben ook wel eens moe”. Zo’n zinnetje waarbij je iemand vast wel kan schieten als je net hebt verteld dat je ongelofelijk moe bent. MS-vermoeidheid is eigenlijk met geen pen te beschrijven, met niks te vergelijken en ook nooit eens volledig weg. Dat moe zijn – zowel lichamelijk als mentaal – kan veel impact hebben op je leven. Het is van belang dat wanneer je die vermoeidheid ervaart, je jouw klachten serieus neemt. Daarnaast zijn er een aantal maatregelen die kunnen helpen om zo goed mogelijk met de klachten om te gaan.

  Wat kan ik zelf doen?
  Wanneer je in sommige perioden meer of extreem moe bent, kan het helpen om een boekje bij te houden. Noteer hierin op welke momenten je extra moe bent en wat je vlak daarvoor hebt gedaan. Het kan helpen om in perioden van extra vermoeidheid extra rust of pauzes te nemen.

  Daarnaast kan het ook helpen om je (directe) omgeving in te lichten, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Je kunt ook vragen of zij inspannende taken kunnen overnemen. Ook een gezonde leefstijl en voedingspatroon zijn belangrijk om fit te blijven.

  Fysiotherapie en ergotherapie
  Het is van belang dat je goed naar je lichaam luistert. Dit hoeft niet te betekenen dat je alle inspannende of sociale activiteiten moet vermijden. Daarnaast kan je fysiotherapeut een trainingsprogramma op maat maken dat je kan helpen om je conditie te verbeteren en de mentale vermoeidheid te verminderen. Hierbij kun je denken aan evenwichtsoefeningen, lopen op een loopband of ontspanningsoefeningen.

  Een ergotherapeut kan je helpen bij het beter omgaan met de vermoeidheid. Samen met jou kijkt hij naar manieren waarop het uitvoeren van dagelijkse (huishoudelijke) taken gemakkelijker gemaakt kan worden. Ook hulpmiddelen in huis (zoals aanpassingen in de keuken of in apparatuur) kunnen hierbij helpen.

  Medicatie
  Sommige mensen met MS hebben baat bij het gebruiken van bepaalde medicatie die een gunstig effect hebben op de vermoeidheid. Samen met je behandelend arts kun je kijken welke medicatie past bij jouw lichaam en jouw situatie.Daarbij is het wel van belang dat je een goede balans hebt en naar je lichaam luistert. Medicatie werkt alleen wanneer je het niet misbruikt.

  bron: MS de baas

  Ga naar de inhoud