Ga naar de inhoud

Hoe communiceer je op je werk over MS?

  Het kan best lastig zijn om MS op je werk bespreekbaar te maken. Wil je dat je baas en collega’s het weten? Is het van belang dat ze rekening met je houden? Allerlei vragen die een rol kunnen spelen. Hieronder hebben we een aantal tips waar je mee aan de slag kunt.

  Maak afspraken

  Maak heldere afspraken. Problemen zijn er om op te lossen! Organiseer je werkuren op een dusdanige manier dat het voor jou en je leidinggevende werkt. Begin wat eerder of juist later of werk af en toe vanuit huis. Probeer hierin zelf een actieve rol te nemen er kan vaak meer dan je denkt Bespreek met je leidinggevende en collega’s wat je wel en niet kunt en wat je nodig hebt om aan het werk te kunnen blijven.

  Bewaak je grenzen

  Geef je grenzen duidelijk aan. Veel mensen met een chronische ziekte hebben de neiging om te hard te werken en te ver te gaan. Dan komt het leven in het teken van het werk te staan: de weekdagen houd je vol, maar in de avonden en het weekend ben je uitgeput. Terwijl dat juist de rustmomenten moeten zijn om bij te tanken. Herken je jezelf hierin? Bespreek dit dan met je leidinggevende.

  Vragen stellen

  Nodig collega’s uit vragen te stellen als ze niet weten of ze iets beter wel of niet voor je kunnen doen. Zo kun je voorkomen dat mensen vóór je gaan denken in plaats van met je in gesprek te gaan. Het is uiteindelijk aan jou om te beslissen wat je wel en niet wilt vertellen.

  Blijf betrokken bij je werk als je niet kunt werken

  Ook als je een tijdje niet kunt werken, is het goed contact te houden met je werk en betrokkenheid te tonen. Bespreek hoe de collega’s geïnformeerd worden over je afwezigheid en geef aan op welke manier je contact met hen wilt onderhouden. Blijf bijvoorbeeld naar teambesprekingen gaan, zodat je weet wat er speelt.

  Vraag hulp

  Er zijn situaties waarin het moeilijk is open te zijn, alles te bespreken of om positief te blijven. Dat kan liggen aan de sfeer en bedrijfscultuur of misschien vind je het zelf moeilijk omdat je wat onzeker bent. Vraag dan om hulp! Dit kan bijvoorbeeld met een MS coach van het MS werk loket of met lotgenoten.

  bron MSwerkloket

  Tags:
  Ga naar de inhoud