Ga naar de inhoud

Hoe bereid je jezelf voor op een gesprek met het UWV?

    Een gesprek bij het UWV is vaak behoorlijk spannend en dat is ook niet zo gek. Er hangt vaak nogal wat van zo’n gesprek af en het is in veel gevallen bepalend voor je toekomst. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden op zo’n gesprek en na te denken over wat je wilt zeggen. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

    Zet voor jezelf op papier wat de situatie is.

    Een gesprek met een arts kan nogal overweldigend én veel zijn. Zet daarom voor jezelf punten op papier die je belangrijk vindt om te bespreken. Op deze manier kan je niets belangrijks vergeten en heb je een geheugensteuntje om op terug te vallen.

    • Hoeveel invloed heeft elk van je klachten / diagnoses op je functioneren?
    • Slik je bepaalde medicijnen? Heb je daar bijwerkingen van? Wat voor effect heeft dit op je dagelijks leven?
    • Welk behandeltraject onderga je op dit moment? Denk hierbij aan het ziekenhuis, revalidatiecentrum maar ook de fysiotherapeut of andere medisch specialisten.
    • Wat wil je allemaal bespreken met de arts of arbeidsdeskundige?

    Zorg dat je medische documenten op orde hebt.

    Het UWV wilt vaak inzicht hebben in je medisch dossier. Zorg dus dat je zelf alle benodigde documenten in je bezit hebt zodat je deze mee kunt nemen, dit kan dienen als onderbouwing voor jouw verhaal. Ook heb je op deze manier controle over de medische informatie die er wordt gedeeld.

    Neem iemand mee die je kan ondersteunen.

    Twee mensen horen meer dan een. Door de zenuwen maar misschien ook een falende cognitie is het handig om een extra oor bij je te hebben. Niet alleen kan je dan nog eens terug komen op het gesprek ook kan de extra persoon je helpen en inspringen op diverse onderwerpen tijdens het gesprek. Ben je vergeetachtig? Dan kan je eventueel het gesprek opnemen om later nog eens terug te luisteren.

    Wees eerlijk over je situatie, doe je niet beter voor dan je bent.

    Hoewel het verleidelijk is om je beste kant van jezelf te laten zien is het belangrijk dat je realistisch en eerlijk het gesprek in gaat. Ga bij het geven van antwoord altijd uit van een slechte dag en niet alleen van de goede dagen. Geef daarbij niet alleen aan welke klachten je ervaart op de dag zelf maar ook wat dit in de periode erna voor invloed heeft. Lukt het bijvoorbeeld nog om na je werkverplichtingen een sociaal leven te onderhouden en je huishouden te doen? Wat doet het bijvoorbeeld mentaal met je? Wat voor invloed het ziek zijn heeft op je kwaliteit van leven? Welke hulp heb je nodig om je dagen door te komen?

    Tot slot met welke zorgen en vragen zit je?

    Natuurlijk is het belangrijk om alle bovenstaande tips mee te nemen in je verhaal. Het gaat om je medische dossier én de bepaling hiervan op het functioneren in het werkveld. Maar daarnaast mag je best laten weten wat het proces met je doet. Werken is een groot deel van je dagelijks leven wanneer je gezond bent. Maar wat als je dat niet meer (volledig) kunt? Dan valt er ineens heel veel weg. Wees over je situatie, vragen en zorgen open en eerlijk, zowel naar jezelf als naar de verzekeringsarts. Je zult merken dat de arts ook reëler is in het beeld dat hij van je noteert.

    Tags:
    Ga naar de inhoud