Ga naar de inhoud

Extra vitamines innemen, kan dat kwaad?

  Je ziet ze vast regelmatig staan in de drogisterij: potjes vitamines. Ze beloven van alles, het klinkt handig maar heb je dit ook wel echt nodig? En zoja, kan het eigenlijk ook kwaad?

  Ja, extra vitamines slikken kan onnodig zijn én in sommige situaties zelfs gevaarlijk. Zo kunnen bepaalde vitamines (o.a. vitamine b6) opstapelen met negatieve gevolgen. Maar hoe weet je nu precies waar je behoefte aan hebt?

  Wat zijn vitamines en mineralen?
  Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf.

  In principe bij een diverse mix van voeding haal je alle benodigde vitamines en mineralen binnen. Nu kan het zo zijn dat je door medicatie, opnameproblemen of een te eenzijdig dieet alsnog een vitaminetekort ontwikkeld. Dan is het vaak van belang om dit aan te vullen maar belangrijk is hierbij wel om dit gericht te doen met de juiste samenstelling.

  Daarom is het verstandig om eerst je bloedwaarden te laten bepalen via bijvoorbeeld je huisarts. Dan weet je precies aan welke vitamines je een tekort hebt en kan je gericht extra supplementen in de juiste dosering nemen. Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar de oorzaak van je tekort. Komt het omdat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt? Doordat je medicatie misschien een rol speelt? Of speelt er een echt opname probleem en moet je daarom je lichaam een handje helpen.

  Raadpleeg altijd een specialist.

  Ga naar de inhoud