Ga naar de inhoud

Een wandelstok, waar moet je op letten?

  Als lopen wat moeizamer gaat kan een wandelstok een fijne ondersteuning zijn. Maar waar moet je nu precies op letten?

  1. De juiste hoogte – Het is belangrijk dat de wandelstok op de juiste hoogte wordt afgesteld. Zo voorkom je dat je juist klachten krijgt verkeerd gebruik. Om de juiste lengte van de wandelstok te bepalen, kun je onderstaande tips volgen:
   • Ga rechtop staan, met je dagelijkse schoenen aan, en laat je armen losjes (met licht gebogen elleboog) langs je lichaam hangen;
   • Zet de wandelstok naast het been waar de stok gebruikt gaat worden;
   • Meet vanaf de grond de afstand tot aan de bovenkant van de pols: dit is de totale hoogte van de wandelstok, inclusief handgreep.
  2. Links- of rechtshandig – Sommige stokken hebben een ergonomische handvat. Deze zijn altijd links- of rechtshandig en niet andersom te gebruiken. Daarnaast heb je ook handvatten in allerlei soorten en maten. Van ergonomische antislip handvatten tot mooi houtsnijwerk. Let er vooral op wat goed aanvoelt en wat fijn in de hand ligt wanneer je erop steunt.
  3. Materiaalsoort en gewicht – Wandelstokken zijn er in allerlei materialen en gewichten. Denk goed na over wat je nodig hebt. Een zwaardere stok kan wat stabieler zijn, maar een lichte stok is makkelijker te verplaatsen en fijner als je langere wandelingen maakt. Ook heb je de keuze uit verstelbaar, opvouwbaar of uit een stuk. De laatst genoemde worden vaak op maat gemaakt. Verstelbare stokken kan je zelf instellen op de gewenste hoogte. Opvouwbare stokken zijn tegenwoordig bijna net zo stevig als uit een stuk.
  4. Accessoires – Er is van alles om je wandelstok makkelijk te vervoeren en gebruiken. Denk hierbij aan polsbandjes en houders waardoor de stok bijvoorbeeld niet meteen omvalt als je hem neerzet.
  5. De look – Misschien nog wel een van de belangrijkste punten uit dit lijstje. Er is tegenwoordig zoveel keuze in prints en uitstraling van een stok. Hoewel je in eerste instantie denkt aan het functionele mag hij ook echt wel opvallen. Een wandelstok hoeft allang niet meer saai te zijn! We schreven er o.a. deze blog over.
  Ga naar de inhoud