Ga naar de inhoud

Een multidisciplinair behandelteam, wie doet wat?

    Bij MS is de neuroloog de hoofdbehandelaar. De klachten door MS kunnen zo van invloed zijn op het dagelijks leven dat andere specialismen nodig zijn om het leven met MS gemakkelijker te maken. Denk daarbij aan behandelingen van specialisten zoals een revalidatiearts, oogarts, seksuoloog, uroloog, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, diëtist of psycholoog. Maar wie doet nu precies wat?

    • MS Neuroloog
      De neuroloog is jouw hoofdbehandelaar. Hij stelt de diagnose en maakt een behandelplan met (eventueel) medicijnen. Je komt meerdere keren per jaar bij de neuroloog op de poli om de MS te monitoren en waar nodig actie te ondernemen.
    • MS verpleegkundige
      De MS-verpleegkundige kan de informatie die je van de neuroloog hebt gehad waar nodig aanvullen en verduidelijken. Hij/zij bespreekt met jou je vragen en eventuele problemen en zoekt samen met jou naar passende oplossingen. Deze oplossingen worden op jouw situatie afgestemd. Als het nodig is verwijst de verpleegkundige je door naar andere hulpverleners of hulpverlenende instanties. Ook is de MS verpleegkundige je eerste contactpersoon bij een schub.
    • Oogarts
      De afdeling oogheelkunde is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van oogziekten en oogafwijkingen. Omdat er bij MS diverse klachten kunnen ontstaan bij het zien (dubbelzien, wazig zicht of vlekken) kom je dus ook af en toe met een oogarts in contact. 
    • Uroloog
      Een uroloog is een medisch specialist die zich onder andere bezighoudt met behandelingen van aandoeningen aan de nieren, urineleiders, blaas en urinewegen.  MS kan met diverse blaasklachten gepaard gaan. Zo kunnen er ook blaasontstekingen ontstaan welke de MS-klachten verergeren. De uroloog kan je helpen bij het behandelen van blaas klachten.
    • Revalidatiearts
      De revalidatiearts bekijkt vanuit een medisch perspectief welke mogelijkheden er zijn om de gevolgen van MS tot een minimum te beperken. Hiervoor zet hij/zij verschillende andere disciplines uit deze lijst in.
    • Fysiotherapeut
      Fysiotherapie bij MS bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. Beweging zorgt er voor dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid er op vooruit gaat. Het kan de gevolgen van MS niet tegenhouden maar wel beperken. Je lichaam blijft hierdoor in conditie en je leert omgaan met diverse klachten.
    • Logopedist
      MS kan negatieve invloed hebben op spraak en communicatie. Ook problemen met gehoor, kauwen en slikken komen voor. De kwaliteit van leven kan door deze klachten sterk verminderen. De logopedist is gespecialiseerd in het verlenen van zorg op dit vlak.
    • Ergotherapeut
      Een ergotherapeut is een zorgverlener die mensen met een ziekte of beperking helpt om zoveel mogelijk de regie over het eigen leven te houden en te blijven doen wat belangrijk voor hen is. Zo wordt er bekeken op welke manier je jouw energie het best over de dag kan verdelen en welke hulpmiddelen er nodig zijn.
    • Psycholoog/neuropsycholoog
      De diagnose kan een zeer grote impact hebben op je leven. Zeker omdat MS ook nog eens een onvoorspelbaar beloop kent. Hulp van een psycholoog die je ondersteunt kan erg fijn zijn. Deze is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van mensen met psychische klachten, om inzicht te geven in en te leren omgaan met problematische gevoelens, gedachten en gedragingen. Een neuropsycholoog is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van mensen met een hersenbeschadiging en effecten hiervan op het gedrag
    • Diëtist
      Bewust omgaan met voeding kan leiden tot een betere balans en daarmee een betere kwaliteit van leven. De diëtist is specialist op het gebied van voeding en gedrag en kan behulpzaam zijn in alle fasen van de ziekte en bij diverse problemen. Samenwerking met de logopedist is bij kauw en slik problemen een fijne toevoeging.
    Ga naar de inhoud