Ga naar de inhoud

Een laagje make-up doet wonderen

   

  Hey, gaat goed met je hé?

  Wanneer ik een goede dag heb en even buiten de deur ben dan is dit vaak het eerste wat ik hoor. Soms heb ik zin om cynisch te reageren, soms laat ik het gaan. Want ondanks dat het voor jou als buitenstaander goed lijkt te gaan heb ik er vaak al een battle op zitten, al is de dag pas net begonnen.  Mensen zien mij vooral wanneer het inderdaad, even goed gaat. Op een slechte dag kom ik namelijk amper de deur uit of lig ik in het ziekenhuis. Maar of het echt goed met me gaat? Vraag het. Vul niet zelf in. Ik moet altijd kijken hoeveel energie ik heb, wat ik kan doen en waar ik hulp bij nodig heb. Heb ik een goede dag gehad moet ik dit vaak bekopen met een slechte dag erna. Moe, minder puf en meer pijn. Jep, dat is de consequentie van een goede dag. Desondanks probeer ik de goede dagen vooral de overhand te laten hebben. Want die geven me positieve energie en kracht.

  Vaak krijg ik deze opmerkingen ook omdat ik verzorgd ben en make-up draag terwijl ik de stempel chronisch ziek heb. Soms goedbedoeld of lief. Maar soms ook vervelend en gemeen. Want waarom verzorg je jezelf zo? Als je ziek bent loop je rond in je joggingbroek. Of hang je op de bank. Doe je niks meer aan je uiterlijk of laat je jezelf verslonzen. En JEP, dat is voor 1 dag of week leuk. Heerlijk in je joggingbroek je bed in duiken. Als ik dikke buikgriep heb, de boel onderkots en wens dat de griep snel vertrekt. Maar chronisch ziek, in mijn geval MS patiënt ben je niet maar 1 dag. Dat ben je helaas de rest van je verdere leven.  En geloof mij, elke dag in een a-sexy outfit in je bed liggen maakt je echt niet beter of leuker. Ja, mijn lichaam is helaas chronisch ziek. Maar dat maakt nog niet dat ik mijzelf moet verslonzen of niet hoef te verzorgen. Hoeveel moeite mij dit soms dan ook kost.

  Gek genoeg is dat laagje make-up op mijn slechte dagen toch een soort houvast. Het maakt me mooier, zelfverzekerder en zorgt voor afleiding. Een make-upje aanbrengen in hoeverre mogelijk zorgt voor training van mijn fijne motoriek (win-win!) en ik zie er meteen een stuk frisser uit. Soms lukt het niet en heb ik hier hulp voor nodig. Voor de buitenwereld een afleiding van het feit dat ik die nacht maar twee uur heb geslapen. Wallen tot mijn knieën. Veel zenuwpijn had. Of gewoon weg omdat mijn lichaam vandaag even niet meewerkt zoals ik het graag had gezien. Dus denk volgende keer even na voor je dit soort opmerkingen maakt. Vraag oprecht en toon interesse in plaats van onbedoeld conclusies trekken. Verricht dat minimale laagje make-up toch nog wonderen ;-).

  Ga naar de inhoud