Het persoonsgebonden budget (pgb) is een budget van de overheid waarmee je zelf de zorg, of het zorghulpmiddel, kunt inkopen dat je nodig hebt. Het voordeel is dus dat je zelf de aanbieder selecteert op basis van je hulpmiddelen wens. Dit kan zijn als je wens voor het hulpmiddel anders is dan je aangeboden wordt. Bij de gemeente heb je namelijk vaak vaste leveranciers waarbij het hulpmiddel wordt ingekocht waardoor je weinig keuze hebt. Met een PGB budget kan je zelf kiezen bij welke leverancier je jouw hulpmiddel kan kopen. Ook regel je zelf een verzekering of onderhoud uit dit budget.
Wanneer kan je wel of niet een hulpmiddel in PGB aanvragen?
- Voor hulpmiddelen die onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen, kun je geen PGB krijgen.
- Voor hulpmiddelen die door gemeenten verstrekt worden, kun je wel een PGB aanvragen. Dat kan gaan om hulpmiddelen vanuit de Jeugdwet of vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Gemeenten hebben beleidsvrijheid, dus de regels kunnen per gemeente verschillen. Voorbeelden van hulpmiddelen van de gemeente zijn:
– Een aanpassing in je woning zoals een traplift of een verhoogd toilet
– Een aangepaste fiets of een scootmobiel,
– Een rolstoel zoals een buggy of een kinderrolstoel, elektrische rolstoel, sportrolstoel, rolstoelaanpassing - Heb je een PGB vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan kun je je budget niet besteden aan hulpmiddelen. Voor hulpmiddelen kun je mogelijk terecht bij je gemeente, het zorgkantoor, of de zorginstelling waar je verblijft.
Wie kan jou hierbij helpen?
Vind je het lastig of onoverzichtelijk om zelf een hulpmiddel te regelen via PGB? Een cliëntondersteuner van bijvoorbeeld Stichting Mee kan je helpen met de aanvraag bij de WMO. Een ergotherapeut kan je helpen met het motiveren van een hulpmiddel.