Ga naar de inhoud

Een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

    Je kunt niet meer zo ver lopen, of parkeren met een hulpmiddel is best lastig. Dan kan een gehandicaptenparkeerkaart een fijne uitkomst zijn. Maar wanneer kom je hiervoor in aanmerking, hoe vraag je dit aan en wat kost dat nou eigenlijk?

    Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?
    Je kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of je voldoet aan de voorwaarden. De kaart die je in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is hierdoor ook geldig in alle landen van de Europese Unie.

    Er zijn twee verschillende soorten kaarten:

    • bestuurderskaart;
    • passagierskaart.

     

    Passagierskaart aanvragen
    Heb je een handicap en kun je zelf niet rijden? Dan kan je een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan jouw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan. Op de passagierskaart staat een hoofdletter P. Je kunt deze aanvragen als je ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur.

    Bestuurderskaart en parkeerkaart voor passagiers aanvragen
    Je kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:

    • je blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
    • je andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

     

    Medisch onderzoek bij aanvraag gehandicaptenparkeerkaart
    Om voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld niet meer dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een rollator. Tijdens een medisch onderzoek bepaalt een keuringsarts of je aan deze voorwaarden voldoet. Dat hoeft niet als de gemeente over gegevens beschikt waaruit blijkt dat je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Dit kan bijvoorbeeld een keuringsrapport zijn waarin staat dat de handicap chronisch of onomkeerbaar is. Je gemeente kan je hierover meer informatie geven.

    Kosten parkeerkaart.
    Veel gemeenten brengen kosten in rekening voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook kan de gemeente kosten in rekening brengen voor de medische keuring. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van deze kosten, dit verschilt dus per woonplaats.

    Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?
    Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je op 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen de auto parkeren. Daarnaast mag je ook parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Ook kun je soms gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Op sommige parkeerplaatsen moet je een parkeerschijf gebruiken.

    Gehandicaptenparkeerplaatsen
    Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen waar u met een gehandicaptenparkeerkaart uw auto mag parkeren.

    • Algemene gehandicaptenparkeerplaats

      U herkent een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan een blauw verkeersbord met een witte P en een wit rolstoelsymbool (verkeersbord E6). Bij het verkeersbord kan op de bestrating een groot wit kruis staan. Alleen voertuigen met een gehandicaptenparkeerkaart mogen hier parkeren.

    • Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

      Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats. Bijvoorbeeld bij een woonhuis. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool hangt een wit bord met een kenteken. Alleen de auto of het gehandicaptenvoertuig met dit kenteken mag hier staan.

    • Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding

      Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding is een gereserveerde parkeerplaats. Het is een parkeerplaats op een plek waar u op vaste tijden komt. Bijvoorbeeld uw werk. Onder het bord met kenteken hangt een wit bord met dagen en tijden. Binnen deze uren mag alleen u hier parkeren. Op andere uren mogen ook anderen op deze plaats parkeren.

    bron: Rijksoverheid 

    Ga naar de inhoud