Lopen gaat niet meer zo lekker, lang staan is lastig of je hebt misschien wat ondersteuning nodig. Een hulpmiddel kan een grote stap zijn. Toch kan het je zo-veel energie, tijd en pijn besparen. Maar waar begin je? En bovenal waar moet je zijn?
WMO
De gemeente zorgt tegenwoordig voor heel veel hulpmiddelen. Denk hierbij aan een rolstoel of scootmobiel. Via de WMO doe je een aanvraag en samen bekijken ze met jou en de leverancier wat het best passende middel is in jouw situatie. Echter heeft de gemeente natuurlijk maar een ‘beperkt’ potje. Daarom zullen ze vrijwel altijd voor de meest simpele oplossing gaan. Maar dit betekent niet dat dit ook automatisch voor jou de beste oplossing is. Daarom raden we je altijd aan om je aanvraag samen met een ergotherapeut in te dienen. Goed nieuws, deze wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. De ergotherapeut kijkt mee met de passing en geeft je tips. Hierdoor krijg jij de best mogelijke ondersteuning en passende oplossing.
Dit kan zijn via het standaard depot van de leverancier. Of via een PGB. Hiermee krijg je een bedrag toegekend waarmee je zelf een hulpmiddel (en onderhoud) kunt aanschaffen. Wel zo fijn want je moet toch even met zo’n rolstoel of scootmobiel doen!
Zorgverzekering
Ook de zorgverzekering kan een rol spelen bij bepaalde hulpmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoog-laag bed of een tippelstoel. Het beste kan je contact opnemen met je eigen zorgverzekering om te zien hoe je hier aanspraak op kunt maken.
Zelf aanschaffen
Zelf je hulpmiddel aanschaffen kan natuurlijk ook. Items zoals een rollator, kruk of wandelstok worden bijvoorbeeld niet vergoed en zijn voor eigen rekening. Je kunt deze tegenwoordig op veel plekken vinden. Bij de hulpmiddelen organisaties, Blokker of online. Via een organisatie als de Vegro kan je vaak ook tijdelijk een hulpmiddel huren. Een goede manier om uit te testen of het ook echt iets voor je is. Daarnaast kunnen ze in hun winkels en uitgifte punt vaak adviseren.