Ga naar de inhoud

Een aangepaste auto nodig?

  Aanpassingen in de auto zorgen ervoor dat iemand auto kan blijven rijden, ondanks een beperking of ziekte. Heb je aanpassingen nodig in je auto? Of zoek je een aangepaste auto? We leggen je uit wat het allemaal inhoudt.

   

  Wat is een aangepaste auto?

  Er zijn een aantal aanpassingen van een auto mogelijk om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen rijden. Voor de in- en uitstap zijn er bijvoorbeeld instapbeugels en draaistoelen die 90 graden kunnen bewegen en uitschuifbaar zijn. Ook zijn er kofferbak- of interieurliften waarmee hulpmiddelen gemakkelijk in en uit de auto geladen kunnen worden. Of wat dacht je van handgas of joystick bediening?


  Wat regel ik zelf?
  Bepaal eerst wat je wilt: een aanpassing van je eigen auto, of een – tweedehands -aangepaste auto kopen of huren. Bepaal welke aanpassingen nodig zijn. Twijfel je welke aanpassingen voor je nodig zijn? Doe dan eerst een rijtest bij het CBR.nl.

  Krijg ik een vergoeding?

  Je krijgt bij UWV of je gemeente mogelijk een vergoeding voor een aanpassing.

  • Doe een aanvraag bij UWV.nl als de aanpassing nodig is voor uw werk of opleiding.
  • Bij privégebruik van de auto kun je naar het Wmo-loket van je gemeente.

  Let op
  Wacht met het aanpassen tot UWV een beslissing heeft genomen over je aanvraag. Je kunt namelijk geen vergoeding aanvragen bij UWV als je de aanpassing al hebt laten doen. Doe je dit wel? Dan vergoedt UWV de kosten niet.

  Laat je jouw eigen auto aanpassen? Dan moet je de auto laten keuren door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Het bedrijf dat de auto aanpast, regelt dit meestal.

  Handige links:

  • Autoaanpassers hier vindt je door het hele land heen bedrijven die je auto kunnen aanpassen.
  • UWV hier kan je een aanvraag doen voor een aanpassing indien nodig voor werk of opleiding.
  • Welzorgkunnen je auto aanpassen én geven rij- of gewenningslessen.
  Ga naar de inhoud