Ga naar de inhoud

Dit waren de hoogtepunten uit Lockdown sessie #3

  Lockdown sessie 3 zit erop en hoe informatief was dat! Deze keer stond het in teken van voeding. Jelske heeft het verschil uit tussen verschillende MS diëten uitgelegd en vertelde haar persoonlijke verhaal. Hierdoor ontstonden mooie gesprekken en uitgebreide vragen van jullie maar ook een hoop tips. Wil je het nog even rustig nalezen of heb je het gemist? Dit was lockdown sessie nummero 3.

  Jelske is een diëtiste met ervaring én MS. Daarom weet ze als geen ander wat voor invloed de ziekte heeft. Met haar voedingsadvies kan ze jou helpen om het beste uit jezelf te halen. Uit eigen ervaring weet ze namelijk hoeveel voeding je kan brengen en wat je er allemaal mee kunt bereiken. Jelske is na haar studie gaan proberen en uitzoeken wat er voor haar het beste werkt. Het is uiteindelijk voor iedereen verschillend. Een belangrijke tip die Jelske meegaf is om een persoonlijk plan te ontwikkelen. Wat werkt er voor jou? Waar haal je energie uit en wat werkt er juist niet? Voeding is geen oplossing maar draagt wel bij aan je gemoedstoestand. Daarnaast is er geen ‘algemeen dieet’. Het is belangrijk dat je een leefstijl ontwikkeld zodat het goed vol te houden is die bij jou past.

  Een gezonde leefstijl bestaat uit:

  • Gezonde en vooral gevarieerde voeding
  • Beweging
  • Ontspanning

  Natuurlijk bespraken we ook MS diëten. Er zijn verschillende soorten diëten die goed kunnen werken voor MS patiënten. Maar welke is nu geschikt voor jou? En waarom zijn er zoveel diverse diëten? En wat is dan het verschil hiertussen?  Want ondanks de verschillen tussen deze dieten zijn er ook een hoop overeenkomsten. En dat is best verwarrend!

  De MS dieten die we hebben besproken zijn:

  • OMS – Jelinek
  • The wahls protocol
  • Anders eten bij MS – MS anders

  Wat is de overeenkomst tussen de MS diëten? 

  • Er wordt in de meeste MS diëten geen zuivel gebruikt
  • Eet veel groenten en fruit
  • Eet geen bewerkte producten of geraffineerde suikers (zoals koek, snoep, taart)
  • Eet voornamelijk volkoren producten

  Wat raadt Jelske aan op gebied van MS diëten?
  Wil je een specifiek MS dieet proberen? Jelske geeft dan de volgende tip: ‘Haal niet per dieet een onderdeel eruit wat je kan gebruiken. Ga er volledig voor zodat je het meest optimale effect kunt merken en probeer dit ook een langere periode’

  Waar kun je het beste de vitamines en mineralen laten bepalen?
  Via een specialist (huisarts of neuroloog) kan je bloed laten prikken. Hierbij kan je je vitamines zoals vitamine B12 en vitamine D laten meeprikken zodat je specifiek kan aanvullen wanneer dat nodig is met supplementen.

  Handige links

  Ga naar de inhoud