Ga naar de inhoud

De wereld van hulpmiddelen

  Wanneer je afhankelijk wordt van hulpmiddelen gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Als je ze eenmaal in gebruik hebt vaak op een positieve manier. Maar wanneer je er net in valt is het soms nogal confronterend. En schrikt het af. Niet zo gek want als je, net zoals mij, jong een ziekte krijgt die functies afneemt moet je ineens spullen aanschaffen die ik persoonlijk eigenlijk pas in mijn bejaarde leven voorbij had willen zien komen. Een rollator, wandelstok of scootmobiel? Ik heb ze allemaal al in huis en gebruik ze afwisselend. Wel in een hippe vorm en met een twist. Want als je ze dan toch moet gebruiken mogen ze best een beetje fashion zijn. Hallo luipaard print wandelstok én barbieroze rollator. Ik deel in de blog van vandaag mijn tips én adresjes. Want met een basic ding hoef je echt niet rond te lopen. 

  Zeg je MS dan is vaak een van de eerste dingen waar aan wordt gedacht, een rolstoel. En hoewel dit soms ook daadwerkelijk het geval is zijn er ook heel veel mensen die er nooit 1 hoeven aanschaffen. Of maar tijdelijk. Want zoals eerder gezegd is geen enkel persoon met MS hetzelfde en is het verloop ook altijd anders. Waar de een cognitief moet inleveren merkt de ander vooral fysieke problemen. Soms volgen de klachten zich snel op, bij anderen duurt het jaren voor ze überhaupt iets merken. En zo dus ook de nood aan het gebruik van zichtbare hulpmiddelen. Naast die gevreesde rolstoel is er nog zoveel meer beschikbaar. Dingen die lang niet zo permanent zijn en die je vroeg of laat (of helemaal niet) kunt gebruiken om je lichaam te ontlasten.

  Een rollator of wandelstok gaan gebruiken is in het begin best een stap. Het wordt namelijk daarmee ook zichtbaar voor je omgeving en vooral dit gedeelte vind ik zelf niet altijd even gemakkelijk. Voornamelijk het ongezouten commentaar wat mensen kunnen leveren is soms echt enorm pijnlijk. Ik vind het al niet fijn dat ik dit soort spullen allemaal nodig heb, maar daardoor kan ik nog wel de deur uit. Inmiddels bedenk ik dan maar dat mensen toch wel kijken. Dan kan je maar beter met wat leuks aan komen toch? MS uit zich wisselend en daarom is ook geen enkele dag hetzelfde. Waar ik de ene dag wel 500 meter kan lopen kan ik een andere dag niet eens 50 meter volmaken. Irritant en daarnaast ook frustrerend voor mijzelf. Dan zit je niet altijd te wachten op mensen met een mening ;-).

  Het ongemak van meningen weegt overigens uiteindelijk niet op tegen het gemak van zo’n hulpmiddel. Hoewel ik er vroeger (en nu soms nog steeds) enorm chagrijnig van kan worden om het te moeten gebruiken hoort het inmiddels ook gewoon bij mij. Het geeft zoveel meer vrijheid, scheelt energie én ik kom nog eens ergens. Mezelf opsluiten voor een andermans mening is toch eigenlijk te gek voor woorden? En juist daarom is het belangrijk om het een verlengstuk van jezelf te maken. Iets wat bij JOU past en waar jij ook blij van wordt.

  Tegenwoordig zie je ook steeds vaker alternatieven voor de standaard hulpmiddelen. Zo heb je elektrische stepjes om afstanden te overbruggen, elektrische fietsen en nog zoveel meer. Soms hoeft iets wat je kan helpen niet eens een officieel hulpmiddel te zijn. Een beetje creatief denken en je komt heel ver. Hieronder heb ik een aantal adresjes samengevat waar ik ben geslaagd en waar je gewoon echt leuke dingen kunt vinden. Mocht jij nog tips hebben waar je toffe dingen kan kopen en/of vragen hebben laat het dan weten. Sharing is caring!

  Mijn favoriete adressen:

  • Ninee wandelstokken
   Deze shop verkoopt wandelstokken met een toffe print. Zo komt mijn luipaard wandelstok hier ook vandaan. Niet alleen is er ruime keuze in prints en kleuren ook zijn er opties zoals opvouwbaar, hout of verstelbaar. Daarnaast is het ook nog eens budgetvriendelijk. Zo heb je al een stok vanaf €24,95.
  • Hipsupport
   Deze website heeft ook heel veel diverse kleuren wandelstokken, krukken én rollators. Een felle tint, een printje of een subtiele variant vindt je hier allemaal.
  • Toffestokken
   Ook hier vindt je stoksoffen voor over je stok. Eigenaresse Karen ontdekte dat ze maar weinig leuke dingen kon vinden voor haar wandelstok en ging daarmee zelf aan de slag.
  • Pimped by Roos
   Roos ken je misschien wel als een van de eerste Mis(s)verkiezing winnaressen. Niet alleen zet ze zich in om Nederland beter toegankelijk te krijgen, ook verkoopt ze een lijn van producten waarmee je saaie aanpassingen, zoals een rollator, rolstoel en kruk een moderne look kunt geven. Zo kan je dus ook vaker wisselen van stijl zonder nieuwe, dure aanpassingen te hoeven kopen. En dit kan dus ook prima over een tijdelijke variant die misschien iets minder mooi is.
  • De welbekende zorgwinkels a la Vegro, Medipoint en Florance.
   Deze winkels mogen ook niet ontbreken in dit lijstje. En heb je misschien al eens in het ziekenhuis gezien of in je buurt. Hier kan je dingen als rolstoelen, scootmobiels of po stoelen tijdelijk huren en eventueel later zelf ook aanschaffen. Vaak is het de eerste tijd zelfs gratis, informeer zeker naar deze optie. Er is niet altijd een heel uitgebreid assortiment en voornamelijk alles heel standaard. Maar dit kan je natuurlijk gemakkelijk aanpassen of opknappen tot iets tofs als je het wel zelf aanschaft.
  Ga naar de inhoud