Ga naar de inhoud

De verschillende vormen van MS uitgelegd

  Het verloop van MS verschilt per persoon. Naast de verschillende klachten die mensen met MS kunnen ervaren, bestaan er ook meerdere vormen, met ieder een eigen ziektebeeld. De meest besproken vormen hebben we voor je op een rij gezet.

  • clinically isolated syndrome (CIS)

  Deze afkorting komt van de Engelse term ‘Clinically Isolated Syndrome’. Bij dit syndroom heeft er één aanval plaatsgevonden, waarbij is vastgesteld dat op één of meerdere plekken in je centraal zenuwstelsel de myeline en/of zenuwbanen zijn aangedaan. Het is mogelijk dat het bij deze eenmalige aanval blijft.

  • relapsing remitting MS (RRMS)

  Relaping-remitting MS komt bij ongeveer 40% van alle mensen met multiple sclerose voor. Bij deze vorm van MS zijn er periodes met terugvallen en herstelperioden, waarbij nieuwe symptomen verschijnen en bestaande symptomen kunnen verergeren. De klachten tijdens de aanvallen worden veroorzaakt door aantasting van myeline door het immuunsysteem. Een aanval duurt een aantal dagen tot weken. Daarna volgt een periode van herstel, waarbij de beschadigde myeline (beschermend eiwitlaagje rondom de zenuwen) zich herstelt. Tijdens de herstelperiode hebben mensen weinig of geen klachten. De ernst van de terugvallen, de periode tussen twee aanvallen en het herstel van myeline kan per persoon heel verschillend zijn.

  Relapsing-remitting MS kan bij de meeste mensen na verloop van tijd overgaan in secundair-progressieve MS. Het is niet te voorspellen of relapsing-remitting MS overgaat in de secundair-progressieve vorm van MS en hoe lang het duurt. Dit is afhankelijk van diverse factoren en verschilt per persoon.

  • Progressieve-relapsing multiple sclerose (PRMS)

  Deze ernstige vorm van MS is een combinatie van relapsing-remitting MS en progressieve MS. Bij deze groep nemen de klachten met de loop der tijd toe. Geleidelijke achteruitgang wordt gecombineerd met acute aanvallen. Deze vorm van MS komt het minst voor: minder dan 5% van de MS-populatie heeft deze vorm.

  • secundair progressieve MS (SPMS)

  Secundair-progressieve MS komt bij ongeveer 40% van mensen met multiple sclerose voor. Deze vorm van MS wordt gekenmerkt door toenemende ontstekingsaanvallen, waarbij geen volledig herstel plaatsvindt. De klachten en symptomen blijven aanhouden en er kunnen ook nieuwe klachten bijkomen.

  • primair progressieve MS (PPMS).

  De primair-progressieve vorm van MS is een ernstige vorm van multiple sclerose en komt bij ongeveer 10% van mensen met MS voor. Deze vorm wordt gekenmerkt door een geleidelijke toename van de symptomen. Anders dan bij andere vormen van MS is er hierbij geen sprake van perioden van aanval of herstelmomenten. Door de toenemende symptomen en klachten, kun je met deze vorm van MS steeds meer beperkingen ervaren.

  Tags:
  Ga naar de inhoud