Bij blaas- en of plasproblemen zijn er gelukkig veel mogelijkheden om ze te voorkomen of te behandelen. De uroloog kijkt samen met jou wat het best passend is. De mogelijkheden zijn o.a:
Antibiotica
Wanneer een blaasontsteking is aangetoond middels urineonderzoek moet deze behandeld worden met antibiotica. De infectie van de blaas stimuleert namelijk het afweersysteem. Dit kan averechts werken op de MS, waardoor (oude) verschijnselen van MS kunnen opflakkeren. Ook kan het een nieuwe aanval uitlokken. Snelle behandeling met antibiotica bij een blaasontsteking is dus van belang.
Bekkenbodem spieroefeningen en blaastraining
Bij mensen aan het begin van de ziekte kunnen oefeningen met een bekkenbodemfysiotherapeut helpen; bijvoorbeeld door het versterken van de spieren die meewerken aan het ophouden van urine, het leren omgaan met plotselinge aandrang of juist het beter leren uitplassen door goede houding en een ontspannen bekkenbodem. Indien bekkenbodemfysiotherapie en/of medicijnen onvoldoende helpen kan er worden geadviseerd om te katheteriseren.
Medicijnen
De volgende stap is het starten van medicatie. Er zijn verschillende soorten medicijnen:
-
- Er zijn medicijnen die werken op de overactiviteit van de blaasspier, dus met name op de plotselinge aandrang en vaak moeten plassen. Deze middelen hebben als bijwerkingen: droge mond, obstipatie en soms wazig zien.
- Er zijn medicijnen die de blaas beter laten leegplassen. Dit medicijn vermindert de overactiviteit van de sluitspier. Deze middelen hebben als bijwerking een bloeddrukverlaging, waardoor mensen licht in het hoofd worden bij opstaan en een “droog orgasme” (geen zaadlozing bij orgasme). Dit middel wordt voornamelijk aan mannen voorgeschreven.
- Ook kan botulinetoxine gegeven worden, dit wordt rechtstreeks in de blaasspier ingespoten tijdens een cystoscopie (= kijken in de blaas). Dit verlamt de overactieve blaasspier gedurende verschillende maanden.