Babet (31) is moeder van Boas en Tara en samen met Marc. Een druk bezet vrouw. Zo werkt ze als cliënt-trainer, drama coach en trainingsacteur bij Pameijer. Ook volgt ze nog een studie Vaktherapie drama én is ze zowel OMS Ambassadeur als vrijwilliger van MS Vereniging. Ze heeft inmiddels 8 jaar de diagnose RRMS.
Van struisvogel naar aanpakken
‘De ondersteuning aan mensen met MS bied ik zowel uit mijn rol als ervaringsdeskundige als ook vaktherapeut. Ik ben gespecialiseerd in rouwbegeleiding. Rouw? Ja. Want als je belandt in de ongeplande MS reis dan betekent dit ook rouwen. En rouw betekent verandering. Deze verandering verdient tijd. Hoe iemand rouwt kan verschillen. Ik zelf heb het rouwen overgeslagen de eerste paar jaar, ook wel de struisvogel techniek genoemd. Maar na de geboorte van Boas kreeg ik een pittige schub. Ik had veel nieuwe laesies en ontstekingen. Ik kon niet anders dan denken: ‘Wat een slechte moeder ben ik, vreselijk hoe kon ik dit Boas aan doen?’ Ik was zo bang ook: ‘Hier gaan we dan, het begin van het einde’. Onder mijn deken, vol tranen google ik: genezing MS. Let op: Dit kan (nog) niet. Wanhoop.’
OMS
‘Na veel zoeken en verder klikken vond ik OMS, overcoming multiples sclerose. Het duurde even voordat ik het doorhad. Eerst dacht ik dat het een soort dieet was. Maar dat is het niet, het is een levensstijl. Ontwikkeld door George Jelinek. Een man die zijn moeder verloor na een ziekteproces aan MS. Een man, die zelf arts is en het nieuws kreeg dat hij MS had. Zijn ongeplande reis werd een missie, een geslaagde missie nu hij pas geleden met pensioen is gegaan. Zijn voorganger, de arts Swank, had al onderzoek gedaan naar de invloed van verzadigde vetten en als die beperkt worden een positief effect hebben op het ziekteverloop. Jelinek paste het concept van Swank aan en zo ontstond OMS. Het werd een holistische levensstijl, waarin het dieet maar 1 van de 7 pijlers is. Swank heeft hele bijzondere resultaten aan de hand van zijn onderzoek waarbij hij mensen jarenlang volgde. De mensen die de verzadigde vetten beperkte hadden een veel beter ziekteverloop. Jelinek heeft ook een onderzoek gestart. Hier maak ik zelf ook deel vanuit samen met heel veel andere mensen over de wereld. Dit onderzoek loopt nu 7.5 jaar. ‘
De 7 onderdelen van de levensstijl zijn in het kort:
- Whole food planted based diet: Geen zuivel, vlees wel groente, fruit, vis, zaden/noten/bonen etc.
+/- 4 keer per week 30 minuten intensief bewegen (Ik loop hard en yoga)
Stress management. Dagelijks 30 min mediteren. (dit doe ik, maar ook schilderen)
Zoveel mogelijk zonlicht incl vit D supplementen. (winter 10.000 IU en zomers 5000 IU)
Gebruik medicatie indien nodig. (Ik heb mijn eerste Lemtrada kuur gehad)
Zorg dat je familie ook gezond leeft i.v.m. erfelijkheid.
Verander je leven voor altijd.
Toen ik begon met OMS had ik veel weerstand tegen mensen die magnums eten en dan klagen dat ze in een rolstoel zitten. Zo ben ik niet meer. Ik heb die weerstand los kunnen laten. Ik kijk zonder oordeel. Iedereen maakt z’n eigen keuzes. Wel wil ik dat iedereen voldoende kennis heeft om een mogelijkheid te hebben hun eigen weg te kunnen kiezen. Helaas gebeurt het nog te vaak dat iemand zegt had ik dit maar eerder geweten. OMS is mijn manier, maar wat is jouw manier? Heft in eigen handen nemen, dit is mijn levensmotto. We leven in Nederland, we hebben de keuze. Lees je in, neem een second opinion, vraag naar ervaringen denk na, voel en kies dan jou pad.
Meer dan MS alleen
Is mijn leven alleen nog maar MS? Nee, gelukkig niet. Ik beleef veel momenten waarin MS geen rol speelt. Ik hou bijvoorbeeld van borrelen, lezen, dansen, acteren, avontuur en creatief bezig zijn. Heb ik dan geen klachten? Tja, herken je dat, dat alle klachten in eerste instantie meteen aan de MS kapstok worden gehangen? Vaak is dit terecht, maar soms ook niet. Mijn vermoeidheid is niet altijd mijn MS. Soms is een toetsweek, zieke peuter en een drukke baan gewoon vermoeiend omdat dit zo is ook voor iemand zonder MS. De effecten van stress merk ik wel. Tintelingen in mijn handen en voeten. Een nare klacht is het niet op woorden kunnen komen. Als trainer kan dit erg vervelend zijn.
Neem je eigen regie
Door dagelijkse meditaties ben ik in staat om naar mijn lichaam te luisteren en in te grijpen. Ik geloof niet dat je MS kunt genezen, maar ik geloof absoluut in een verbeterde samenwerking met jezelf wat je lijf ten goede komt. Wees voorbereid ik ga nu de zweverige kant op. Probeer open te staan voor het volgende zonder in de weerstand te schieten. Klaar? Liefde is helend. Liefde voor je lijf. We zijn geneigd om te eten, te drinken te reageren vanuit wat we op dat moment denken dat goed voelt en energie geeft. Maar wat is goed voor de langere termijn. Dus vraag je steeds af: Wat je eet is dit goed voor je lijf? Denk je dat dit een positief effect heeft? Boos worden op meningen van anderen, helend? Boos worden omdat iemand een andere overtuiging heeft, helpt dit? Zo’n dag, lekker een dag voor de tv krijg je hier energie van?
Wij hebben een uitdaging. MS, ons lichaam werkt soms te hard om iets op te ruimen wat niet opgeruimd mag worden. Wat kun je dan het beste doen? Volgens mij is dit je lichaam tevreden houden zodat het rustig blijft en geen reden heeft om zich druk te maken over de myeline. Gezond eten, stress vermijden en zonder oordeel naar anderen te kijken. Te Jip en Janneke misschien, maar zo klinkt het voor mij logisch.
Over Jip en Janneke gesproken. Mijn zoon van vijf lees ik elke dag voor. Mijn kinderen zie ik elke dag weer nieuwe dingen leren. Maar dat geldt ook voor mij. Voor iedereen. Maar met MS is naast lichamelijke training de training van je hersenen minst zo belangrijk. En dat doe je door je constant te ontwikkelen, zo blijf je je hersenen trainen. Ik doe weer een opleiding. Er zijn momenten, echt, dan denk ik waar ben ik aan begonnen? Toch ben ik blij, dankbaar en trots dat ik nu aan het afstuderen ben.
Meer in contact met mijzelf
‘Een antroposoof vroeg mij eens: Waarom heb je hier voor gekozen? Ik ben geen antroposoof, maar ik geloof wel dat MS mij veel heeft gebracht. Bezien vanuit de antroposofie ben je als mens een wezen dat zich telkens in een andere ontwikkelingsfase bevindt. De 8 jaar ervaring met MS heeft mij naast angst en onzekerheid ontzettend krachtig gemaakt en heeft er voor gezorgd dat ik meer geniet in het leven en meer in contact sta met mijzelf. Namaste.
Mijn leven is intens, ik ben steeds zoekende naar de balans. Dit is een uitdaging want mijn natuur is: Alles willen, alles doen. Mijn missie is om mensen met MS te ondersteunen bij hun reis, dat doe ik met een enorme gedrevenheid. En ik wil zelf een goede en gezonde moeder zijn. Om in balans te blijven wil ik ook de nuchtere Rotterdamse kant laten spreken. Wat zegt de wetenschap. Inmiddels kunnen er niet meer omheen dat levensstijl invloed heeft op een ziekteverloop. Steeds meer wetenschappers onderschrijven dit. Het mooie van deze wetenschap vind ik dat we allemaal zelf een keuze hebben en invloed kunnen uitoefenen.’
Doelen en wensen voor de toekomst
‘Die heb ik zeker! Dit jaar mijn diploma halen, misschien daarna nog filosofie studeren. Mijn eigen praktijk beginnen: ’t hevt. Holistisch, Ervaringsdeskundig, Vak-Therapie. En later, heel veel later: Oppas oma worden.’
Meer informatie kun je vinden op de besloten FB groep OMSNederland en Over Coming MS