Ga naar de inhoud

Assistentie bij je treinreis

  Ben je van plan om met de trein te reizen, maar heb je hierbij extra hulp nodig? Dan kun je gratis gebruikmaken van ‘NS Reisassistentie’. Een opgeleide assistentieverlener begeleidt je dan bij het in-, uit- en overstappen. Heb je een visuele beperking? Dan begeleidt de assistent je tevens veilig over het station.

  De hulp is beschikbaar als je gebruikmaakt van hulpmiddelen zoals een rolstoel (elektrisch of niet-elektrisch), een scootmobiel, rollator of een aangepaste fiets. Het meenemen van een erkend en noodzakelijk hulpmiddel is altijd gratis. Ook geldt er geen spitsbeperking, zoals dat bijvoorbeeld bij ‘reguliere’ fietsen wel het geval is. Deze mag je niet meenemen tijdens de spitsuren.

  Hoe regel je het?

  NS Reisassistentie kun je op drie manieren aanvragen:

  1. via de website van de NS;
  2. via de NS-app;
  3. of telefonisch via 030-2357822.

  Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je NS reisassistentie aanvraagt:

  • Aanvragen doe je altijd minimaal 1 uur voor vertrek. Om verzekerd te zijn van goede hulp, is het verstandig om dat nóg vroeger te doen.
  • Vermeld bij je aanvraag altijd de datum, vertrektijd en het vertrek- en aankomststation van je reis
  • De assistentie vraag je voor één persoon aan. Dit kan niet voor meerdere personen tegelijk. Reis je met meerdere personen die behoefte hebben aan assistentie, dan dien je meerdere aanvragen in.

  In de bevestiging van je aanvraag vindt je vervolgens de ontmoetingsplek met de assistentieverlener van je reis. Hier dien je een kwartier voor vertrek je te melden bij de assistent.

  Kun je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen, maar wordt je liever begeleid door een bekende? Deze persoon kan dan ook een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Je begeleider reist dan gratis met je mee in de trein, metro, tram én bus. Deze kaart kan aangevraagd worden via de website van Argonaut. Hier lees je ook over de voorwaarden die aan de OV-begeleiderskaart verbonden zijn.

  Ga naar de inhoud