Ga naar de inhoud

Angelique

  Angelique (34) woont in Rotterdam samen met haar partner en 3 zoons. Ze werkt als ZZP’er in de huishoudelijke hulp.

  MS
  ‘Officieel sinds 8 juni 2018, maar volgens de neuroloog heb ik het al veel langer, zover we kunnen terug kijken vanaf mijn 16de. Ik heb RRMS, dagelijkse klachten zijn vooral trillende handen en na een lange werkdag is mijn evenwicht slecht. Ik heb begin vorig jaar een tijdje Tecfidera geslikt maar ik ben er mee gestopt omdat ik erg vermoeid raakte en ik had erg last van maagzuur en misselijkheid.  Behalve wanneer ik moe ben van het lange werken heb ik eigenlijk weinig last van de klachten, als ik er wel last van hebt dan probeer ik er eigenlijk zo min mogelijk op te letten. Maar ik kijk wel extra goed uit wanneer ik op een trap moet staan omdat mijn evenwicht op zo’n moment erg slecht is en ik soms om kan vallen. 

  In het begin vonden de mensen het in mijn omgeving allemaal heel erg. Zo vond mijn partner het zichtbaar moeilijk om er mee om te gaan, al zei hij van niet. Maar het was wel duidelijk. Ik heb toen aan iedereen aangegeven dat ik nog steeds mezelf ben en niet behandeld wil worden als een gehandicapte of alsof ik niks zelf kan. Dit heeft na een korte tijd zijn plek gekregen en dat is goed zo. Soms praat ik er weleens over met familieleden die toch willen weten hoe het gaat, verder blijft het eigenlijk binnenshuis.’

  Aan de slag als ZZP’er
  ‘Ik werkte via een extern bedrijf als huishoudelijke hulp. Dit doe ik inmiddels al zo’n 5 jaar en vorig jaar wilde ik mezelf bewijzen dat ik zeker vanwege de MS meer kan doen met mijn leven. Sinds oktober 2019 ben ik daarom zzp’er geworden. Dit houdt mij scherp en helpt het mij heel goed om er niet te veel bij stil te staan.

  Ik werk ongeveer 20 tot 30 uur in de week. Het ligt eraan hoeveel werk ik gepland heb staan. Wel zorg ik er voor om extra vakantiedagen te nemen om tussentijds op te laden van de drukke periodes. Ik heb momenteel geen aanpassingen op mijn werkplek. Wel mag ik als ik bij mensen werk die er van weten even rusten als het teveel wordt. Maar tot nu toe is dat niet nodig geweest. 

  Sommige van mijn klanten weten het, andere niet. De mensen die het weten die hebben meegemaakt dat ik in het ziekenhuis ervoor heb gelegen de nieuwe klanten hoeven het niet te weten. Ik heb nog geen schub gehad sinds de diagnose, wel heb ik afgelopen december griep gehad. MS en griep, die twee gaan heel slecht samen. Ik was drie dagen niet mobiel, kon niet veel lopen omdat mijn benen niet wilde. Toen de griep eenmaal weg was, waren alle klachten ook weg. Ik heb mij die week ziek gemeld en gelukkig werkt mijn partner ook dus we komen niet snel in de problemen als ik even uit de running ben. 

  Naast mijn werk probeer ik hier en daar nog wat aan mijn hobby’s te werken. Iets waar ik helaas te weinig tijd voor heb. Gitaar en keyboard spelen, diamant paint en smyrna vind ik erg leuk om te doen. Ook ben ik graag met mijn gezin. ‘

  "Wanneer je de diagnose MS gekregen hebt, maar je bent nog niet verslechterd in je functies, dan is alles nog mogelijk, ga de uitdaging met jezelf aan. En zelfs al ben je wel verslechterd, er zijn nog zoveel mogelijkheden. Er zijn zoveel dingen die je nog kan doen. En vooral wees positief, ook op slechte dagen. Door positief te blijven denken zal alles er al een stuk beter uit zien."
  Angelique
  Ga naar de inhoud