Ga naar de inhoud

Aangepast openbaar vervoer

  Lukt het niet meer om met het OV te reizen? Aangepast openbaar vervoer is gericht op mensen met een beperking en ouderen, die niet (volledig) met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen. Er zijn verschillende vormen van aangepast ov.

  Lokaal en regionaal vervoer: gemeente

  Je gemeente regelt vervoer voor iedereen met een ziekte of beperking. Het gaat om lokaal en regionaal vervoer binnen 25 kilometer. Bijvoorbeeld vervoer om in je buurt of regio te winkelen, uit te gaan, familie en vrienden te bezoeken of naar een ontmoetingscentrum te gaan. De gemeente biedt collectief vervoer, vaak ‘regiotaxi’ genoemd. Dit zijn busjes of taxi’s die je thuis ophalen en naar je bestemming brengen. Vaak reizen meerdere mensen tegelijk mee.

  Meer informatie? Neem contact op met jouw WMO loket in de gemeente waarin je woont.

  Valys is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die sociaal-recreatieve uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. Op familiebezoek of een dagje erop uit? Voor de korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal of regionaal vervoerssysteem, maar als je verder van huis wilt, dan is er Valys. Je kunt Valys gebruiken als je verder reist dan 5 OV-zones of 25km vanaf je woonadres. Met Valys krijg je voor een aantrekkelijk tarief vervoer dat je veilig en comfortabel naar je bestemming brengt waarbij je hulpmiddelen mee kunnen. Valys is alleen bestemd voor reizen binnen Nederland inclusief de Waddeneilanden.

  Je komt in aanmerking voor een pas als je één van de volgende documenten heeft:

  • Een bewijs van de gemeente dat je recht hebt op Wmo-vervoer.
  • Een bewijs van de gemeente dat je recht hebt op een Wmo-rolstoel of scootmobiel.
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente.
  • Een begeleiderskaart van het openbaar vervoer.

  Meer informatie vindt je op de website van Valys. Een pas aanvragen kan via deze website.

   

  Ga naar de inhoud