Ga naar de inhoud

5 tips om te ontstressen

  Je kent het vast wel: drukte op je werk of studie, stress, familie verplichtingen en sociale druk. Onderwerpen die veel worden genoemd als we het over de dingen hebben waardoor je stress kan hebben. We hebben vandaag 5 tips om te ontstressen én ontprikkelen.

  1. Mediteren kan je leren.
   Misschien vindt je het wat zweverig klinken maar deze tip willen we je niet onthouden! Mediteren kan je helpen om even een momentje voor jezelf te pakken en de prikkels om je heen los te laten. Hieronder hebben we een aantal apps op een rijtje gezet.
  • Buddhify – betaald | beschikbaar voor iOS en Android
  • Headspace – gratis, in-appaankopen | beschikbaar voor iOS en Android
  • Calm – gratis, in-appaankopen | beschikbaar voor iOS en Android
  • VGZ Mindfullness – gratis | ook te gebruiken wanneer je een andere zorgverzekering hebt.

  2. Noise cancelling of oordoppen
  Soms is het heel fijn om even iets minder geluid en prikkels om je heen te horen. Helaas is dat niet altijd in elke situatie mogelijk, toch zijn er tegenwoordig best wat opties die hierbij kunnen helpen. Een noise cancelling koptelefoon bijvoorbeeld, deze filtert het achtergrond geluid deels weg. Ook oordoppen kunnen je helpen om minder geluiden om je heen te horen. Handig in de trein of ziekenhuis!

  3. Bewegen
  Lichaamsbeweging is een van de simpelste en beste manieren om stress te verminderen. Fysieke inspanning is namelijk de natuurlijke uitlaatklep van een lichaam. Door te bewegen, worden namelijk chemische stoffen afgevoerd die door de stress zijn opgehoopt. Bovendien helpt het de spieren te ontspannen en je conditie en weerstand te verhogen. Beweging kan helpen om je hoofd even leeg te maken. Nu kan je misschien niet die hard aan de gang door de MS klachten maar een klein blokje om en een frisse neus halen of wat (lichte) oefeningen kunnen al een verschil maken.

  4. Pak een momentje voor jezelf
  Er is niks mis mee om af en toe even volledig voor jezelf te kiezen. Lees een tijdschrift, luister of lees een boek, kijk een serie of ga even lekker sporten. Een activiteit die de stress laat vergeten is altijd mooi meegenomen.

  5. Muziek
  Muziek maken en/of luisteren laat je stress verdwijnen. Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen en maakt endorfinen vrij in de hersenen, morfineachtige stoffen die pijn verlichten en de stemming verbeteren. Snelle muziek is dansbaar, zo kom je weer bij het kopje bewegen uit. Volume knop omhoog én luisteren maar!

  Ga naar de inhoud