Ga naar de inhoud

5 tips om je prednison kuur door te komen.

  Een prednisonkuur is soms alles behalve een feestje. Een infuus kuur kan namelijk voor heel wat bijwerkingen zorgen. Waar moet je zoal aan denken en wat is goed om te weten? We stelde deze vraag op onze groep en dit waren de meest genoemde tips:

  1. Maak het je gemakkelijk.
   Je brengt je tijd waarschijnlijk op een stoel of in bed door. Maak het je dus gemakkelijk met een fijne, comfortabele outfit. Zorg ook voor laagjes, wanneer de prednison eenmaal indaalt kan je nog wel eens last van opvliegers krijgen. Wel zo fijn dat je iets uit kunt doen maar ook weer aan op het moment dat je naar huis mag of het juist koud krijgt.
  2. Veel bijwerkingen?
   Laat het infuus dan iets langzamer zetten. Op de dagbehandeling wordt prednison vaak binnen een half uur tot 1 uur gegeven. Hierdoor kan je behoorlijk heftige bijwerkingen krijgen. Nu zijn bijwerkingen na het infuus normaal maar heb je behoorlijk wat last? Overleg dan met je verpleging om hem naar 2-3 uur inloop te zetten. Hierdoor ben je vaak minder misselijk, rood en moe.
  3. Neem afleiding mee
   Een prednisonkuur is een behoorlijke activiteit. Zeker wanneer je een schub hebt. Neem daarom afleiding mee, zo gaat de tijd sneller en heb je iets te doen. Denk dan aan een boek, e-reader, tablet of tijdschrift. Iemand meenemen is natuurlijk ook altijd gezelliger dan alleen!
  4. Blijf goed drinken
   Prednison staat bekend om de bijwerking vocht vasthouden. Goed blijven drinken is daarom van belang om je lymfestelsel lekker door te spoelen.
  5. Wees lief voor jezelf!
   Je lichaam is hard aan het werk, wees daarom extra lief voor jezelf. Neem je rust, blijf in beweging waar mogelijk en zorg goed voor jezelf.

   

  Ga naar de inhoud